Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Ретрогарите на Бургас

Ретрогарите на Бургас

Ретрогарите на Бургас

Живописно влакче е отвеждало туристите от Бургас до калните бани в Поморие

Инвазията на автомобилите и погрешната държавна политика премахнаха приоритета на железопътния транспорт в националната транспортна схема. Под ударите на времето много ж п линии загубиха своето значение и бяха закрити, а релсите демонтирани и предадени за скрап.

Днес откриваме колко интересни истории е написало времето за всяка една ж п отсечка.

Някога Бургас е нямал сегашната Автогара Юг, но от там е тръгвало живописно влакче, лъкатушело е край морето и е отнасяло летовниците до Поморийските кални бани.
Тази история е интересна и ще я разкажа, за да се знае. Защото писаното остава.

Началото

Още през 1892 г. има решение на местните управи Бургас и Несебър да бъдат свързани с широкорелсов път. През 1922 г. и община Бургас повдига въпроса за свързването на град Поморие с пристанище Бургас. Тогава между двата града се пренасят 40 000 тона товари годишно, което излиза скъпо при транспорт с каруци и със съответната поддръжка на пътя. При проучаваненията от 1922 г. вече има теснолинеен жп участък на минното дружество “Черно море” между пристанище Бургас и солниците „Гларус”. В същото време в Поморие държавата е построила теснолинеен участък между града и солниците. За да се свържат тези два участъка, трябва още едно кратко трасе от 12 км. през махала Папарос (днешното Сарафово).

На 2 май 1923 г. Народното събрание гласува с протокол № 43 да се построи теснолинейна жп линия Бургас – Поморие през махала Папарос.  

Тогавашната теснолинейна жп линия е тръгвала от централна гара Бургас, спускала се край митницата и пристанището, преминавала край сегашния хотел Приморец, Морската градина и плажовете, край морето и е достигала Солниците. След много лъкатушения тя е отвеждала пътниците до Папарос. Релсите са били положени върху главната улица “Октомврийска” (след това “Първи май”) от 1925 до 1939г.

На 9 декември 1925 г. Общинският съвет на Анхиало се събира на заседание и гласува 15 000 лв. за тържественото откриване на линията. Първият влак тръгва от Бургас в 8.30 ч. на 13 декември 1925 г. в присъствието на министър Р. Маджаров.

Още в началото на експлоатацията се разбира, че линията е неудобна за Бургас и нерентабилна за инвеститорите и концесионерите.  Товароподемността на малките вагони не може да постигне печалба  при товарите. Годините 1926, 1927 и 1928-а приключват на загуба за всички свързани с теснолинейката. Бургаската община повдига и въпроса за изместване на част от трасето й, което минава през плажа на Морските бани и през една от главните улици на града (сегашната “Ал. Батемберг”).

За местните хора строежът и експлоатацията на жп линията носят неприятности в стопански план. Въпреки, че е изключително удобна като транспортно средство за жителите и гостите на Бургас и Поморие, преминаването на влаковите композиции през населените места в близост до къщите създават инциденти.

Искри от локомотивите нееднократно подпалват ниви или покриви на плевници и колиби. Жителите на Сарафово завеждат дела при такива пожари. На 24 октомври 1928 г. Общинският съвет в Анхиало решава да извади от регулацията на селото 37 парцела до северната страна на жп линията по посока на летището, а Главна дирекция по настаняване на бежанците в Бургас измерва 37 нови парцела от южната страна, откъм морето - за компенсация. Така влакът минава през северната му страна, а не през центъра на селището. След 1939 г., когато дековилката (теснолинейка с междурелсие 600 мм) престава да функционира, тези 37 парцела и още няколко десетки други отново са включени в регулацията на селото.

Нова жп линия

Назрява моментът за изграждане на нова жп линия Бургас-Поморие.
Още през март 1928г. министърът на железниците и пристанищата внася проект в Министерски съвет за построяване на нова жп линия с нормална ширина и възможност за по-голяма скорост. Народното събрание го одобрява с Указ № 3 от 22 септември 1928 г. (Държавен вестник, брой 157 от 1 октомври 1928 г.). През 1929 г. е проучено трасе, изработени са плановете за жп линия и започва строежът. През 1930-1938 г. той е преустановен, поради липса на средства. Едва в началото на февруари 1938 г. започва новото строителство с усилени темпове. Въпреки, че Общинският съвет в Поморие през 1935 г. взема решение новото трасе да следва пътя на старото през Сарафово до Поморие, а не да обикаля през селата в местността Соката, инженерите от София, Пловдив и Бургас отхвърлят този вариант от икономическа гледна точка и изтъкват необходимостта от развиване на по-висока скорост.

Новата жп линия е с различно трасе от теснолинейката. Тя тръгва от старата гара на Бургас, минава през западната част на града, спуска се край бившия колодрум, достига до парка и морето и се отправя към Солниците, върви покрай Атанасовското езеро, приближавайки се на 3 км. до мина „Черно море” и така достига Сарафово. В интерес на мината, новата гара Сарафово (по проект - Рудник) е построена почти на 3 км от старата гара Сарафово. След това релсовият път продължава към гара Лъка, обслужваща селата Лъка, Каменар и Каблешково, гара Лоза, Поморийския манастир и крайната гара е Поморие.

При постройката на новите жп гари между Бургас и Поморие възниква проблем за тяхното наименование. Първоначално не е предвидено да има гара Сарафово, а гара Рудник. След енергичния протест на сарафовци държавните органи решават гарата да се казва Сарафово. При стоежа на новата линия са отчуждени и заплатени на собствениците нивите, които попадат в трасето на влака. Предимствата на новата линия са, че са избегнати големите наклони и резките завои, че не обслужва само две селища по пътя си, а всички села в региона и че развива по-голяма скорост на вагони с много по-голям тонаж. Общата дължина на построеното трасе е 25 км. По линията са обособени четири гари и две спирки.

Цялостното изграждане на железопътната линия Бургас-Поморие е завършено по стопански начин с наемни работници и една малка част - с редовни трудоваци. В по-малките гари коловозите са два, а в големите - по три и един рампов коловоз за товари.

Откриване на линията

След официалното завършване на трасето и приемането му от Техническа комисия при отдел Строителство на нови жп линии е насрочена дата за откриване – 25 юни 1939 г. Поканени са Техни Височества царят и царицата, министърът на железниците и пощите, директорът на железниците и други официални лица.

В 8 часа на гара Бургас пристига официалният влак от София. Спира пред арката на новопостроената жп линия. Произнесени са приветствия и по стар народен обичай след поднасянето на хляб и сол цар Борис Трети прерязва лентата и обявява трасето за открито. След тържествено посрещане от бургазлии влакът потегля по новата линия към Поморие, возен от локомотив с име “Независима България”. На гара Сарафово царят също е посрещнат с големи почести, начело с кмета Д. Я. Граматиков. Присъства цялото население на Сарафово, всички офицери от противовъздушната батарея и служители на летището. Изнасят се речи, правят се снимки. Същото се случва и  на гара Лъки. Крайната спирка е Поморие. Там Софийският владика извършва молебен, след което железопътната линия Бургас-Поморие се включва в националната мрежа.

През първите няколко години след 1939-1940 г. жп линията Бургас- Поморие е силно натоварена с хора и товари. През 1944 г. община Поморие моли държавата да пусне още един влак, за нуждите на търговията с вино и сол.

Съдбата на линията след 1944 г. до 1971 г.

През 60-те година на миналия век с развитието на автотранспорта отсечката става постепенно нерентабилна. През 1969 г във вестник  “Работническо дело” (орган на БКП) се появява кратка статия от  Й. Тенев - началник отдел “Финансов” при Окръжния народен съвет в Бургас. В краткия си отчет-статия “Да се вдигнат бариерите...” авторът пише: “Ж.п линията Бургас-Поморие е локална. Доколко тя е рентабилна е трудно да се определи. Правени са проучвания, изписани са много страници с анализи, но окончателно становище по този въпрос още няма. По-лошото е друго, че тази жп линия нанася загуби, като ежедневно по 5-6 пъти спира автоколоните от Бургас за Нефтохимическия комбинат, за Сухото пристанище, за “Фуражна промишленост”, за останалите заводи и автопунктове от Бургас за София. Всеки ден виждаме по 50 до 100 автомобила да чакат пред спуснатите бариери. След 20 мин. преминава влакът за Поморие с 3-4 вагона, товарите на които могат да се пренесат само на няколко от чакащите коли.”

А вестник “Черноморски фронт” от 18 ноември 1970 патетично пише: “Железничарите от поморийската гара се трудят добре в социалистическото съревнование и редовно са в челните редици сред колективите на малките гари в страната. За деветмесечието те имаха най-малък престой на вагони, най-добре поддържаха стрелките и не допуснаха нито една авария.
Преизпълниха плана по всички икономически показатели. За успехите си те бяха удостоени преходното Червено знаме на Министерство на транспорта и ЦКПС на работниците от транспорта и съобщенията.”

Все пак жп отсечката е затворена през 1971 г. Жалко е, че един такъв проект е завършил с несполука. Какви огромни загуби на ресурси - материални и човешки са това.

Сега

Но историята продължава с обратен знак. Следва постепената разруха и разграбването на всичко, което е било по жп трасето Бургас-Поморие.

В момента линията е в окаяно състояние. Рядко минава влак, в най-добрия случай 1-2 пъти дневно до Солниците или мината. Тя ползва и от завода за производство на вино “Черноморско злато”.

От гара „Вл. Павлов” до участъка, който е в Бургас и минава близо до морето в Сарафово линията се поддържа сравнително добре. Като цяло обаче състоянието е плачевно – голяма част от траверсите са изгнили, на места липсват скрепителни елементи и джонтове.

Гарата на Сарафово е товарно-разпределителна. Перонът обичайно е пуст, а в помещението на началник-гарата са запазени автентични предмети от времето на нейното създаване – достойни за музейни експонати. Самата гара би могла да бъде обособена като уникален музей и спирка за туристи, ако днешната управа намери това за рентабилно.

В един момент БДЖ реши да продаде нерентабилните гари. В списъка попадна и гара Поморие. На 12 март 2007 г. стана демонтирането на участъка Поморие-„Черноморско злато” /2км/ , което завършва на 28 март 2007г.

На 14 септември 2007 г. във в-к “24 часа” е публикувано съобщение, че известният борец от близкото минало и крупен бизнесмен Иван Василев – Шони е купил жп гарата в Поморие за 22 млн.лв. (обща площ 30 дка). В интервюто пред ежедневника той споделя: ”Имам намерение, заедно с още няколко фирми, да изградим супер комплекс от нов тип, който ще свърза стария град с новата част на Поморие. Той ще е не само на тези 30 дка, които купих от БДЖ, а на още 70 дка. Ще е нещо ново, красиво и различно. Луксозният комплекс, който ще се изгражда на мястото на продадената гара ще се проектира от известния архитект Нормън Фостър, който прави сега кулите близнаци в Ню Йорк. Ще има жилищни блокове и суперлуксозни хотели с басейни на първа линия”.

Пак в този вестник от 12 септември 2007 г. Олег Попов (тогавашен шеф на БДЖ) прави друга новина: “Със средства от продажбата на гарата в Поморие 350 кондуктора в БДЖ ще издават билети с джобни компютри. С тях  ще бъдат облекчени и няма да търсят в книжата си колко струва билетът, а после да го пишат. Предстои обявяване на обществена поръчка за доставката им”.

Интересно бе и съобщението на Павел Маринов - съветник на министъра на транспорта пред журналисти от 24 април 2008 г., че старата жп връзка Поморие-Бургас ще бъде възстановена. Идеята е старата железница да влезе в употреба като надземно метро с пътнически спирки и по този начин да бъде облекчен автомобилният трафик към бъдещия квартал ”Кюшето” в посока до Слънчев бряг. Становището му е: “Тази линия е създадена през 1922 г. и вместо да я закриваме, каквито предложения има, трябва да й предадем нов смисъл, като я разширим на юг.”

На фона на гръмките проекти     и обещания, през април 2009 г. екипът ни видя, че районът около гарата на Поморие прилича на гето. Самата сграда е напълно изтърбушена, разсипана, а около нея се валят купища боклуци. Линиите отдавна са извадени за скрап. Наоколо е буренясало, през бурените се вижда, че коловозите отдавна ги няма. Баластровите  призми все още си личат тук-там. На 300-400 м. на запад ог гарата има струпани неизползвани бетонни траверси. Пълна безнадежност и разруха.

Полезно е да се препрочитат старите вестници. И да се знаят имената на хората взели важни решения, както и на тези, които са строили-недостроили и разрушили.


Автор: Соня Кехлибарева
В-к ФАКТОР


Тази статия е разглеждана: 9716 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
моите цветя Международен Семинар на фризьорите София Машините на Леонардо wellcome to bourgas Инкубатори за люпене на яйца Театър за драма. опера и балет, Бургас. primorec Зима в Странджа Конкур глазами зрителя вместо сняг на Коледа Извилистая жизнь дерева ФОН
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development